Pescuit la crap – ce trebuie să știe orice pescar începător
Nu obișnuim să clasificăm pescarii în începători și avansați, asta deoarece nu există criterii clare de departajare. Greutatea sau lungimea peștelui prins nu te „califică” în vreun fel. Sunt pescari care au prins crapi mari la început de carieră, și sunt alții care pescuiesc de o viață și nu s-au întâlnit cu exemplare cu adevărat notabile.
Un atribut al pescarilor experimentați este că reușesc să prindă crapi cât mai mari oriunde pescuiesc.
Dacă nu te regăsești în cele de mai sus, probabil nu ești încă un “crapist” consacrat. Ca atare, nu ți-ar strica un ghid introductiv în ale pescuitului la crap. Află din rândurile următoare ce este relevant să știi înainte de a pune mâna pe lansetă.
Ce trebuie să știi despre crap
Unul dintre favoriții pescuitului sportiv, crapul se remarcă din două puncte de vedere. În primul rând, chiar dacă folclorul pescăresc susține că pescuitul la crap este despre răbdare și comoditate, și nu despre lupte crâncene, se prea poate ca experiența ta să fie diferită.
Dacă pescuiești lansat și ești pe o baltă unde trebuie să nădești mult, campaniile de nădire sunt de durată și sunt extrem de solicitante fizic. Sperăm că beneficiezi de suficient timp și destulă nadă.
Chiar dacă la prima vedere crapul pare un pește pașnic, el poate fi deosebit de agresiv în dril – unde mai pui și faptul că anumite exemplare pot depăși 40 de kilograme!
Sunt driluri care pot dura 45 de minute, chiar și mai bine, timp în care schimbi lanseta dintr-o mână în alta din cauza oboselii, mai ales dacă ai agățat un crap bătăios.
În al doilea rând, crapul este foarte gustos, lăudându-se cu un aport nutritiv sporit. Carnea sa este ușor de pregătit și de digerat. Are o aromă oarecum apoasă și puțin dulce.
Pe teritoriul României vei avea șansa să pescuiești mai multe specii de crap, printre care amintim:
- crapul comun;
- crapul golaș;
- crapul oglindă;
- amurul, tenul sau cteno;
- binecunoscuții crapi chinezești, novacul și fitofagul.
Dacă dorești să aprofundezi subiectul, află unde trăiește, cu ce se hrănește crapul și cum se înmulțește.
Întrebări esențiale pentru “crapistul” începător
- Unde pescuiești: în lacuri, râuri, ape publice sau incinte private?
- Vei pescui de pe mal sau din barcă?
- Pescuiești lansat sau plantat?
- Dacă pescuiești lansat, cam la ce distanțe o faci și ai dori să ajungi în mod uzual?
- Ai loc în mașină pentru o lansetă de 3,90m*, din două segmente?
*Bine de știut: fiecare segment are aproximativ 2m.
- Ai mulinete pentru crap? Dacă da, ce fel de mulinete? Trebuie să te asiguri că acestea se potrivesc în mandrina lansetei, mai exact că intră bine și că nu au joc.
- Ce buget ai și câte lansete de crap profesionale vrei?
De abia după ce răspunzi la aceste întrebări, vom putea să-ți urăm fir întins! Evident, nu înainte de a-ți recomanda brandul, lungimea lansetei, din câte segmente, acțiunea și testul de curbură.